Genergi på CombiGene!

jan 22, 2020

Detta är en artikel  ur GeneVägen nummer fyra 2019.
Läs hela GeneVägen här  >>

Det saknas inte energi på CombiGene! Den slutsatsen kan man snabbt dra efter att ha pratat med Annika Ericsson, Senior Project Manager på bolaget. Annika har inte bara doktorerat i genterapi vid Karolinska Institutet, hon är också en av världens absolut främsta swimrun-atleter med vinster i den mest prestigefyllda tävlingen Ö till Ö utanför Stockholm fyra år i rad.

När Genevägen pratar med Annika har hon precis återvänt från en världscupstävling i swimrun på Malta där hon kom trea i mixklassen tillsammans med sin tillfällige partner Stefano Prestinoni.

Låt oss börja med dina akademiska meriter. Kan du kort beskriva dem?
”Absolut. Jag doktorerade vid Karolinska Institutet (KI) på ett projekt om akut intermittent porfyri, även kallat Arjeplogsjukan. Porfyri är ett samlingsnamn för sällsynta sjukdomar som drabbar hemsyntesen. Hem ingår bland annat i hemoglobin. Cirka en person på 10 000 har Arjeplogsjukan. Symtomen är varierande och omfattar bland annat buksmärtor, olika symtom från nervsystemet och ibland även psykiska symtom. Forskningen vid KI gav mig djupa kunskaper om genterapi även om den ännu inte utmynnat i en verksam behandling av sjukdomen. Efter att jag doktorerat arbetade jag som postdoc vid Mount Sinai School of Medicine i New York och har därefter under 14 år varit verksam inom bioteknik branschen.”

Hur ser en typisk dag ut i ditt liv?
”Jag lever ett ganska disciplinerat liv, tror jag man kan säga. Dagen inleds och avslutas med träning. På morgnarna simmar jag och cyklar sedan till jobbet. Dagen ägnas sedan åt mitt arbete på CombiGene där jag ansvarar för utvecklingen av det spännande lipodystrofiprojektet som vi inlicensierade tidigare i höstas och fortsatt arbete med CG01. När jag kommer hem efter arbetsdagens slut är det min familj som står i centrum. Min man arbetar på Ericsson och vi har två döttrar tillsammans, som båda är något av fotbollsfantaster. Yngsta tjejen simtävlar glädjande nog fortfarande. Dagen avslutas som regel med en löprunda.”

Det låter som ett hektiskt schema!
”På ett vis är det väl det. Men samtidigt får jag så mycket energi. Främst av min familj, så klart, men mitt arbete och min träning fyller också på mina energidepåer. Jag ser det inte som jag offrar något, utan tvärtom att jag får så väldigt mycket glädje från allt jag gör.”

Idrottsintresset i Sverige är stort. Kan du beskriva din karriär som swimrun-atlet?
”Det gör jag gärna. Swimrun är en tävlingsform som har sitt ursprung i Stockholm och som nu snabbt sprider sig över världen. Den ursprungliga tävlingen Ö till Ö i Stockholm består av 6,5 mils löpning och en mils simning. Förra året, när jag vann tävlingen för fjärde gången i rad, lyckades jag och min partner Kristin Larsson som första damlag komma under niotimmarsstrecket. Vi är fortfarande enda damlag som klarat den gränsen. Det säger kanske inte så mycket för en oinvigd, men kan nog jämföras med friidrottens drömmil, dvs att springa en engelsk mil under fyra minuter, något som gäckade världseliten under många år innan engelsmannen Roger Bannister klarade det 1954.”

Du började din anställning på CombiGene för ungefär ett år sedan, 12 december 2018 närmare bestämt. Hur vill du beskriva bolaget nu när du blivit lite varmare i kläderna?
”CombiGene är ett fantastiskt spännande bolag i en fantastiskt spännande bransch. Om man är intresserad av
Genergi på CombiGene!
bioteknik är genterapi bland de absolut mest intressanta områdena, inte minst för att det vi gör har potential att förbättra livet för så många människor. Lipodystrofiprojektet som är det jag fokuserar mycket på nu kan ju komma att erbjuda en verksam behandling för patienter som idag saknar just detta. Jag vet att detta är något som motiverar alla som arbetar på CombiGene. Vi vill verkligen vara med att utveckla sjukvården och bidra till att patienter världen över kan leva sina liv fullt ut!”

CombiGene’s lead project CG01 has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 823282

Om CombiGene

CombiGenes vision är att erbjuda patienter som drabbats av svåra livsförändrande sjukdomar möjligheter till ett bättre liv genom nyskapande genterapier. CombiGenes affärsidé är att utveckla effektiva genterapier för allvarliga sjukdomar som idag saknar adekvata behandlingsmetoder. Forskningstillgångar tas in från ett nätverk av externa forskare och utvecklas vidare fram till klinisk konceptverifiering. Läkemedelskandidater för vanligt förekommande sjukdomar kommer att samutvecklas och kommersialiseras genom strategiska partnerskap, medan CombiGene kan komma att driva utveckling och kommersialisering i egen regi för läkemedel som vänder sig till begränsade patientpopulationer. Bolaget är publikt och är noterat på Nasdaq First North Growth Market och bolagets Certified Advisor är FNCA Sweden AB, +46 (0)852 80 03 99, info@fnca.se.

CombiGene AB, Medicon Village, SE-223-81 Lund. Besöksadress: Scheelevägen 2

Linked In     Twitter      Facebook